Pierwsze kroki w branży gastronomicznej
„Założyć własną restaurację” – fajnie brzmi, lecz dużo trudniej to zrealizować. Czeka nas szereg planów, decyzji oraz opłat. Przede wszystkim potrzebujemy lokalu, następnym krokiem jest stworzenie planu technologicznego oraz oszacowanie kosztów całego przedsięwzięcia. Na poszczególne etapy składa się wiele detali, które będziemy musieli przeanalizować, aby nasza wymarzona restauracja mogła prosperować.
Dobór odpowiedniego lokalu
Najważniejszym czynnikiem jest położenie lokalu. Wielkie znaczenie ma to, czy będzie on poza miastem, czy w centrum miasta. Wpływa to na liczbę naszych klientów. Dobrym pomysłem jest wynajęcie miejsca w galerii handlowej, chociaż koszty również diametralnie podskoczą. Ważnym czynnikiem jest też piętro, na jakim znajduje się restauracja. Najlepsza opcja to oczywiście parter. Dużym ułatwieniem może być także przejęcie lokum po byłej gastronomii, zmniejszy to nasze koszty.
Koszty przystosowania lokalu
Istnieje wiele różnych rzeczy, za które będziemy musieli zapłacić, aby nasz lokal mógł funkcjonować zgodnie z prawem. Pierwszą z nich jest projekt architektoniczny, który powinien mieć już właściciel budynku. Jeśli go jednak nie ma, to jest to koszt w wysokości kilku tysięcy złotych. Niezbędnym do odbioru lokalu przed Sanepid jest badanie wody (ok. 300 zł). W większości przypadków potrzebny jest remont, ciężko oszacować koszty architektów, ekipy budowlanej itp., gdyż zależy to od tego, jakie firmy wybierzemy oraz powierzchni. Bardzo ważny jest również projekt technologiczny kuchni, koszty którego wahają się od 900 zł do nawet 5000 zł. Na koniec musi „podbić” go rzeczoznawca, za którego zapłacimy ok. 300 zł.
Projekt technologiczny
Projekt technologiczny powinien być pierwszą rzeczą, którą należy się zając po znalezieniu odpowiedniego lokalu. Określa on rozmieszczenie elementów wodno-kanalizacyjnych oraz przyłączy elektrycznych. Pomaga również zaplanować zakup i rozmieszczenie sprzętu gastronomicznego. Najwygodniejszą drogą na stworzenie takiego projektu jest skorzystanie z usług fachowców. Firmy specjalizujące się tego typu usługami zajmują się właśnie projektowaniem idealnego usytuowania wyposażenia kuchni. Oferując przy tym plany dla każdego rodzaju obiektu, w których znajduje się jakiekolwiek zaplecze gastronomiczne. Wieloletnie doświadczenie jest wymagane, bo pomaga to klientom przejść „bezkolizyjnie” przez etap planowania, bo błędy wtedy przynoszą największe straty w przyszłości.