Grill betonowy czy tradycyjny? Wady & zalety

Grillowanie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie znajomych lub rodziny. Jaki rodzaj grilla wybrać?

To na jaki grill się zdecydujemy jest zależne od naszych potrzeb. Warto zastanowić się, gdzie będziemy go używać, ile osób będzie z niego korzystać oraz czy posiadamy miejsce na jego przechowywanie. Przy wyborze grilla istotne jest również to, z jakich materiałów jest wykonany i czy są one dobrej jakości. Powinien być też bezpieczny.

Grill betonowy

Grill betonowy to idealna opcja dla prawdziwych miłośników grillowania. Mamy pewność, że posłuży na długie lata, dzięki trwałości materiałów z których jest wykonany. Grille betonowe doskonale znoszą wpływ wysokich i niskich temperatur, jak i szkodliwe działanie warunków atmosferycznych. Dzięki ciekawej estetyce, taki grill może stać się również elementem dekoracyjnym w naszym ogrodzie. Należy pamiętać, że miejsce umieszczenia grilla betonowego należy dobrze przemyśleć, gdyż ewentualna jego zmiana może być bardzo kłopotliwa. Duży wybór i precyzję wykonania grillów betonowych oferuje firma Styrobud.

Grill tradycyjny

Na zakup grilla tradycyjnego zazwyczaj decydują się osoby, które nie mają działek. Taki grill można bardzo łatwo i szybko rozłożyć i złożyć – zmieści się wtedy do bagażnika auta, więc możemy go zabrać ze sobą wszędzie. Zazwyczaj małe grille przenośne są wykonane ze stali. Nie jest to zbyt trwały materiał, dlatego grille tego typu są jedno-sezonowe. Zaletą takich grillów jest lekkość, co jednak powoduje, że ich konstrukcja nie jest stabilna. Musimy więc uważać aby grill się nie przewrócił. Jeśli interesuje nas grillowanie wielosezonowe, lepiej jest postawić na grill żeliwny. Są one o wiele bardziej trwałe niż stalowe i niewiele droższe. Dodatkowo dłużej i równomierniej oddają ciepło, a co za tym idzie grillowanie potraw jest łatwiejsze. Przy zakupie grilla przenośnego warto również zwrócić uwagę na takie elementy jak kółka, możliwość regulacji rusztu oraz dodatkowe akcesoria, które ułatwią nam korzystanie z grilla.

 

Redaktor Paulina

25 lat w branży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *